Pages

Friday, June 24, 2011

Korea Selatan maju kerana ayat Al-Quran

Korang kenal tak artis korea...hmmmm...mesti korang kenal kan...mustahil korang tak kenal walaupun sorang..kan...kan...kan...

haa...jangan korang pikir diorang nie pro dlm nyanyi je tapi boleh dikatakan semua diorang pro tau...

korang caye tak aq cakap nie diorang maju dengan penyebab sepotong ayat al-Quran....memang ramai penduduk kat sane 2 tak ramai yang Islam...tapi diorang boleh praktikkan ayat tu sampai diorang boleh maju, lebih maju dari negara kita padahal 30 tahun dulu, negara diorang tak berapa nak maju..cuba kita fikir sebahagian orang islam sendiri tak nak mengkaji ayat al-Quran apatah lagi menelaah isi kandungan itu sendiri..ishk3...

renung2kan dan selamat merenung..jadikan citer ni sebagai iktibar untuk kita..
Pada tahun 1970an, Presiden Korea Selatan Park Chung Hee berkunjung ke Indonesia,atau dikenali sebagai serambi Mekkah, atau Aceh. Pada waktu itu ada kunjungan dua hala antara Indonesia dan Korea Selatan. Pada suatu hari yang tidak sibuk, presiden Korea Selatan ini berkunjung ke salah satu masjid yang ada di Aceh, iaitu masjid Baitturahman. Pada saat itu juga beliau merasa tertarik pada satu ayat Al-quran yang dipasang di salah satu dinding masjid. Beliau bertanya kepada salah satu pengurus masjid, “ apa ertinya ini ?”, “Innallaah laa yughoyyiru maa biqoumin, hatta yughoyyiru maa bi anfusihim” yang bermaksud Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka (QS 13 : 11).


presiden terkejut dan merasa kagum dengan ayat tersebut, walaupun presiden bukan seorang muslim tapi beliau sangat kagum mendengar satu potong ayat tersebut. Lalu presiden bertanya lagi pada pengurus masjid, “Bolehkah saya bawa ke negara saya ?”, pengurus masjid berkata, “tentu saja boleh”.

Jadilah ayat tersebut dibawa ke Korea Selatan dan dijadikan slogan resmi negara ini. Tuhan tidak mengubah keadaan Korea Selatan, sampai rakyat Korea Selatan yang mengubah keadaannya sendiri”. Padahal hanya satu ayat, tapi luar biasa mampu merubah satu bangsa Korea Selatan sampai sekarang.

Jika kita mampu mengaplikasikan semua ayat Alquran, Insya Allah bangsa Malaysia akan lebih maju dan sejahtera dari segi ekonomi ataupun sahsiah, wallahu a’lam.

No comments:

Post a Comment